Wat kost een 3d print?

Slicen van 3d model in Cura 4

Bij TwenSpace berekenen we een bedrag per gram materiaal die gebruikt word in een 3d print. Met behulp van slicer software kun je zien hoeveel filament er voor een print nodig is.

Het meest gebruiksvriendelijke slicer programma op dit moment is Cura. Deze is voor diverse platformen beschikbaar en eenvoudig te installeren.

Na installatie moet je eenmalig aangeven welke printer je wil gebruiken. Zowel de Creality Ender 3 als Prusa MK2 (kwa printvolume bijna gelijk aan de MK3) zijn beschikbaar als ‘other’ printers.

Voeg de modellen toe die je wil printen met ‘Bestand → Bestand openen..’ of ‘File → Open file..’. Let hierop bij de oriëntatie van een model, als je een model van internet download moet deze vaak gewijzigd worden. Deze kun je veranderen door het model te roteren.

Met de knop ‘Slicen’ rechts onderaan gaat Cura slicen en berekend hoeveel filament de printer nodig heeft. Na het slicen geeft Cura boven van de knop aan hoeveel tijd met de opdracht nodig heeft en hoeveel in gram (in dit voorbeeld 11 gram).

Heb je een hele plaat met veel modellen die op een specifieke manier geprint moet worden? Je kunt de opdracht opslaan als *.3mf, deze kan TwenSpace in onze eigen slicer importeren en meteen printen.