LightBurn

Lightburn is een programma dat gemaakt is voor het aansturen van de laser. Dit programma wordt bij TwenSpace gebruikt om met onze lasersnijder te graveren en snijden. Huidige versie is nog een ‘beta’ versie maar al heel goed bruikbaar en beter als het chinese programma RDWorks die standaard met de laser meegeleverd word.

Belangrijkste functie van LightBurn is het importeren van je ontwerp (svg ai of dxf) en deze voor te bereiden voor de laser. Hierbij moet je via de instellingen aangeven hoe je ontwerp naar de laser cutter gestuurd moet worden, zoals de snelheid en het vermogen waarmee gesneden of gegraveerd moet worden.

Bij TwenSpace maken we gebruik van de LightBurn Bibliotheek functie waarin instellingen van eerder gebruikte materialen worden opgeslagen. De bij TwenSpace voorradige artikelen staan in deze Bibliotheek maar ook instellingen voor andere materialen zoals bijvoorbeeld vilt, karton, papier en meer. Heb je zelf een materiaal die er nog niet in staat voeg deze dan toe, dan kan de volgende gebruiker deze instelling ook gebruiken.

Een van de grote voordelen van LightBurn ten opzichten van andere programma’s is dat het mogelijk is om eenvoudige bewerkingen in LightBurn zelf te doen. Je kunt eenvoudig cirkels, vierkanten en teksten maken en combineren. Hiermee voorkom je dat je voor eenvoudige bewerkingen weer terug moet naar je originele vector programma, wat de workflow aanzienlijk vereenvoudigd.

Bij TwenSpace maken we gebruik van de beschikbare camera optie, waardoor je ontwerpen bij benadering eenvoudig kunt positioneren op je werkstuk.

Tijdens onze workshop lasercutter leer je hoe je een ontwerp gemaakt in inkscape of andere vector programma’s naar de lasersnijder kunt sturen.

LightBurn is beschikbaar voor Windows, Mac OS en Linux.

LightBurn zelf gebruiken

Lightburn kun je 30 dagen gratis testen en hierna aanschaffen. Hiermee kun je thuis je laseropdracht helemaal voorbereiden en testen zodat je bij TwenSpace meteen aan de slag kunt.

Instelling voor TwenSpace

Als je LightBurn voor de eerste keer opstart vraagt deze welke laser je gebruikt. We gebruiken een ‘Smoothieware’ laser die via ‘Serial/USB’ wordt aangestuurd. De X-as lengte is 600 mm en Y-as is 900mm. De origin zit links boven (‘Rear-Left’).

Je kunt hier de materialen bibliotheek vinden met de instellingen voor o.a. 3&6mm triplex, acrylaat en meer materialen. Zet dit bestand op een veilige plek op je systeem (bv je home directory) en open deze in LightBurn via de optie “Bibliotheek -> Laden”

Voor het goed inschatten van de opdracht tijden moet je bij de “Apparaat instellingen / Device Settings” de volgende instellingen ingeven

Herstart LightBurn, hierna zou die in de preview een redelijke inschatting moeten geven hoe lang de laser over een opdracht doet.

Voor gebruik van Lightburn in combinatie Illustrator of Inkscape kan het handig zijn om het kleurenpalet van Lightburn te importeren. Vooral als je in 1 opdracht meer dan 4 verschillende kleuren gebruikt.