Software

Hieronder vind je een overzicht van de software die binnen TwenSpace gebruikt wordt. Bij TwenSpace hebben we een voorkeur voor open source programma’s. Grote voordeel is dat deze dan gratis kunt gebruiken zonder (licentie) kosten.

Het gebruik van deze software wordt ook behandeld in de betreffende workshops die we geven.

Vector programma’s

Vectorafbeeldingen kun je gebruiken voor de lasersnijder of folie snijder. Helaas ondersteunen niet alle programma’s voor de apparatuur alle vector formats, hou hier rekening mee of informeer vooraf wat de mogelijkheden zijn. Binnen TwenSpace hebben we een sterke voorkeur voor svg bestanden. Andere formats kunnen we converteren via Inkscape maar in de praktijk blijkt helaas dat de resultaten niet altijd 100% goed gaat.

Indien je een ontwerp wil gaan gebruiken voor lasercutter check onze praktische tips.

Inkscape / SVG format

Inkscape is een open source programma die je gratis kunt downloaden en gebruiken. Het format wat inkscape gebruikt is SVG. Online zijn er ook genoeg handleidingen en video’s te vinden om je op weg te helpen. Met inkscape kun je ook Illustrator (ai), corel draw (cdr) en Autodesk (dxf) bestanden importeren.

Tijdens onze workshop lasercutter behandelen we de inkscape functies die voor de lasercutter van belang zijn.

Illustrator / AI format

Illustrator is een commercieel vector programma van Adobe waarmee de professional meestal zijn vector afbeeldingen maakt en wordt vaak in het onderwijs gebruikt. AI bestand kan door Lightburn (voor lasercutter) rechtstreeks ingelezen worden, voor foliesnijder zou het eerst geconverteerd moeten worden naar svg.

Corel Draw / CDR format

Corel Draw is een programma dat in europa wat minder populair is maar wel veel gebruikt word in USA/China. Deze bestanden zou je met Inkscape kunnen converteren naar svg

Lightburn / LBRN format

Lightburn is een programma dat gemaakt is voor het aansturen van de laser. Het is met Lightburn mogelijk om eenvoudige bewerkingen te doen wat de workflow aanzienlijk vereenvoudigd.

Bij TwenSpace maken we gebruik van de beschikbare camera optie, waardoor je ontwerpen eenvoudig kunt positioneren op je werkstuk.

Tijdens onze workshop lasercutter zullen we dit programma ook behandelen en gebruiken om opdrachten naar de laser te sturen.

Voor meer informatie over LightBurn zie onze Lightburn pagina.

Silhouette Studio Designer Edition

Leveranciers eigen software voor het aansturen van onze Silhouette Cameo 3 foliesnijder. Deze software kun je gratis downloaden maar voor het importeren van een svg moet je deze upgraden naar “Designer Edition”. Bij TwenSpace is deze “Silhouette Studio Designer Edition” op onze apparatuur ge├»nstalleerd en is het mogelijk om een eigen gemaakte svg te importeren en uit te snijden op de plotter

3D programma’s / STL (voor 3d printer)

Voor het ontwerpen van 3d model heb je vele mogelijkheden, zolang het betreffende programma kan exporteren naar STL is het geschikt. Je moet dan wel rekening houden met wat met een 3d printer mogelijk is zoals overhang, minimale wanddikte etc.

Het is ook mogelijk om een kant en klare ontwerp te downloaden van internet, zoals bijvoorbeeld bij Thingiverse. Hierbij is het wel opletten of het betreffende model geschikt is om te 3d printen, dit is lang niet altijd het geval.

Alle onderstaande programma worden ook binnen TwenSpace gebruikt en we kunnen je ook assisteren in het gebruik van deze software.

Tinkercad

Online programma dat in je browser werkt waarmee je met ‘digitale blokkendoos’ op eenvoudige wijze een model kunt maken. Dit programma wordt ook gebruikt tijdens onze 3d workshops.

OpenScad

OpenScad is open source en gratis te gebruiken. Door middel van een ‘programmeertaal’ kun je vormen optellen en aftrekken waardoor je ontwerp maakt. Hiermee kun je parametrisch ontwerpen maken en je ontwerp publiceren op Thingiverse.

Blender

Blender 2.80

Open source animatie programma waarmee je met polygonen werkt. Vooral geschikt voor meer organische vormen, maar je kan met wat moeite ook technische ontwerpen mee maken. Gebruik bij voorkeur versie hoger dan 2.80, hiervan is de user interface een stuk gebruiksvriendelijker dan in de oudere versie van Blender.

Fusion 360

Zeer uitgebreid technisch tekenprogramma waarmee je complexe ontwerpen mee kunt maken. Voor hobbyist en bedrijven met omzet onder $ 1 ton gratis te gebruiken.

Slicers

Met slicers worden voor een 3d printer een 3d model (STL) omgezet naar instructies die de 3d printer begrijpt (gcode). Het werken met een slicer zal ook behandeld worden tijdens onze 3d workshop.

Cura slicer

Cura Ultimaker slicer

Slicer gemaakt door Ultimaker maar ook prima te gebruiken voor vele andere (open source) 3d printers. Deze slicer wordt binnen TwenSpace vooral gebruikt voor de Ender 3 printer.

PrusaSlicer

Eigen versie van slic3r van Prusa die helemaal geoptimaliseerd is voor de Prusa 3d printer. Bij TwenSpace gebruiken we deze voor opdrachten voor de prusa printer.