Hoe werk een laser cutter?

Het belangrijkste onderdeel, zoals de naam het al zegt, is de laser zelf. Deze heeft een bepaald vermogen, voor een CO2 laser kan dit liggen tussen de 40-150 Watt. De laser straal wordt met behulp van spiegels en een cnc xy bed op het te snijden materiaal geleid waardoor deze verdampt. Als je dan de laser over een as beweegt krijg je een snijlijn.

Met de cnc yx bed word de laser over x-as en y-as gestuurd waardoor je figuren kunt maken. De ‘cnc’ staat hier voor ‘Computer numerical control‘, een met de computer aangestuurde machine. Hiervoor word vaak G-code gebruiken dat ook gebruikt word voor het aansturen van 3D printers.

Een laser word door de computer aangestuurd, hiervoor moet je een ontwerp hebben zodat de lasercutter weet wat hij moet doen. Een dergelijk ontwerp moet een vector tekening zijn die kun je maken in Illustrator (ai), Inkschape (svg) of Autodesk (dxf).

Voorbeeld graveren met lasercutter

Door te variƫren met de snelheid van bewegen en het vermogen van de laser is het ook mogelijk om te graveren of markeren. Als je al deze technieken combineert kun je hele creatieve dingen maken met een lasercutter.

Materialen geschikt voor laser graveren en snijden.
Materialen geschikt voor laser (hout & acryl)

Of de laser een materiaal wel of niet kan bewerken is afhankelijk van de dikte en hardheid van het materiaal. Een laser van bv 80 Watt (zoals bij TwenSpace) kan door de meeste materialen tot ongeveer 9 mm. Daarboven is het erg afhankelijk van het materiaal of dit mogelijk is. Beste manier om hier achter te komen is om te testen in een klein stukje van het betreffende materiaal. In een CO2 lasercutter is triplex berken hout en acryl (ook bekend als PMMA, acrylaat, plexiglas of perspex ) de meest gangbare materialen om te bewerken.

De meeste CO2 lasers kunnen geen metalen bewerken, hiervoor heb je minimaal een 200 Watt laser voor nodig om door (dun) metaal te komen.

TwenSpace heeft een laser van 80 Watt met een bed geschikt voor materialen van 60x90cm. We geven ook workshops om te leren hoe je een geschikt ontwerp maakt en onze lasercutter bediend.