FAQ

Kun je vervangende onderdeel 3d printen?

Ligt een beetje aan wat het moet vervangen, niet alle onderdelen zijn even geschikt om te worden 3d geprint. De volgende punten zijn hierbij van belang :

  • Is er al een 3d model (STL bestand) beschikbaar? Je zou kunnen kijken op thingiverse of een 3d model bestaat. Als een 3d model ontworpen moet worden kan dit natuurlijk ook maar dan wordt het al snel duurder dan vervangend onderdeel bestellen bij fabrikant.
  • Hoeveel krachten komt op het onderdeel te staan. PLA plastic kan niet zoveel krachten weerstaan, PETG wel beter maar ook niet vergelijkbaar met een origineel onderdeel.
  • Wordt het niet blootgesteld aan hoge temperaturen (vanaf 60 Celcuis en hoger)

Indien de bovenstaande punten met ja kunnen worden beantwoord zou het aantrekkelijk kunnen zijn om een vervangend onderdeel te printen. Indien u dit bij Twenspace wil neem contact met ons op voor een offerte.

Welke software kan ik gebruiken om een 3d model te maken?

De meeste software pakketten bieden wel een optie om te kunnen te exporteren naar STL bestand. Zolang je kunt exporten naar een STL bestand maakt het niet uit welke software je gebruikt om deze aan te maken. TwenSpace heeft ervaring met OpenSCAD, Blender, SketchUp en Autodesk Fusion 360.

Wat is verschil tussen FabLab, Hackerspace en Makerspace?

Alle drie plekken kunnen min of meer dezelfde apparatuur hebben (laser cutter, 3d printer, folie snijder etc) maar door wie deze gebruikt wordt zit duidelijke verschillen in.

Een FabLab is het meest eenvoudigste te herkennen. Deze is meestal onderdeel van of verbonden aan een hogeschool of universiteit en officieel onderdeel van het wereldwijde FabLab netwerk. Alle FabLabs hebben ook de FabLab charter ondertekend, waarbij wordt aangegeven dat men de kennis en ervaring deelt. De apparatuur word gebruikt om de studenten ervaring mee op te laten doen. FabLab is ook openbaar voor algemeen publiek.

Een hackerspace is in eerste instantie een community die het leuk vind om met techniek bezig te zijn. Ze vinden het leuk om eigen dingen te maken en hiervoor is het aantrekkelijk om een lasercutter, 3d printer etc te hebben. De apparatuur is in eerste instantie voor de leden al kunnen derden er ook wel gebruik van maken. Bij een hackerspace wordt vooral met open source software gewerkt.

Een makerspace is van dit rijtje de minst gedefinieerd en zou in principe een eigen invulling kunnen zijn. Voor TwenSpace is het ingevuld als een plek waar iedereen welkom is om de beschikbare apparatuur te (leren) gebruiken. Er is altijd iemand aanwezig je kan helpen en uitleg kan geven over de apparatuur. Andere invullingen voor een makerspace is natuurlijk ook mogelijk, check bij betreffende plek wat hun invulling is.

Op dit moment is ook de term maakplek in opkomst, dit zijn meestal plekken in bijvoorbeeld bibliotheek die zich vooral richt op scholen in het basis onderwijs.