3D printen

Voor enkele voorbeelden wat je met 3d printer kan maken zie onze inspiratie pagina.

We hebben de beschikking over de volgende 3d printers :

Voor het afdrukken van een ontwerp heb je een goed 3MF of STL bestand nodig. De meeste software zoals Tinkercad, Solidworks, Fusion 360 en Blender hebben wel de mogelijkheid om te exporteren naar STL. Je kunt ook veel modellen online vinden op bijvoorbeeld Thingiverse waar je deze gratis kunt downloaden.

Voor kosten indicatie kunt u het model opsturen. Om zelf een indicatie te krijgen ik reken altijd prijs per gram gebruikt materiaal. Indien je programma geen gewicht aangeeft maar wel cm3 kun je als vuistregel 1 gram per 1cm3 nemen. Voor resin printen komt hier de eenmalige handeling kosten bij.

FDM printen

Fused deposition modeling (FDM) werk door gesmolten plastic op een specifieke manier neer te leggen op een printbed. Door dit laagje voor laagje te doen kun je het hele object opbouwen.

Voor een 3d printer is belangrijk hoe groot het printbed is (voor de meesten FDM printers is deze 20x20x20cm) en tot welke temperatuur het bed en kop kan verwarmen. Dit laatste is van belang voor de materialen waarmee je dan kunt printen.

Beschikbare PLA kleuren bij TwenSpace

In TwenSpace hebben we de volgende 3d print materialen beschikbaar :

  • PLA in diverse kleuren (wit,zwart,grijs,bruin,blauw,groen,oranje,geel)
  • PETG in kleuren zwart & blauw.
  • TPU Flexibel filament met shore hardness van 95A. Alleen in wit beschikbaar.

Als je meer wilt weten, zie ook onze blog voor praktische tips.

Resin printen

Resin printen werk met een lichtgevoelige vloeistof te beschijnen waardoor de vloeistof uithardt. Bij TwenSpace maken we gebruik van een MSLA. Door middel van een LCD wordt een ‘masker’ gemaakt waarmee met een UV lamp de resin belicht wordt.

FDM vs resin printen

De keuze voor FDM of resin printen word vooral bepaald door hoe gedetailleerd je model is. Kleine gedetailleerde modellen zijn vooral geschikt voor de resin printer. Indien je wat groter model hebt wordt het al snel FDM printen.