3D printen

Voor enkele voorbeelden wat je met 3d printer kan maken zie onze inspiratie pagina.

We hebben de beschikking over de volgende 3d printers :

Voor het afdrukken van een ontwerp heb je een goed 3MF of STL bestand nodig. De meeste software zoals Tinkercad, Solidworks, Fusion 360 en Blender hebben wel de mogelijkheid om te exporteren naar STL. Je kunt ook veel modellen online vinden op bijvoorbeeld Thingiverse waar je deze gratis kunt downloaden.

Voor kosten indicatie kunt u het model opsturen. Om zelf een indicatie te krijgen ik reken altijd prijs per gram gebruikt materiaal. Indien je programma geen gewicht aangeeft maar wel cm3 kun je als vuistregel 1 gram per 1cm3 nemen. Voor resin printen komt hier de eenmalige handeling kosten bij.

FDM printen

Fused deposition modeling (FDM) werk door gesmolten plastic op een specifieke manier neer te leggen op een printbed. Door dit laagje voor laagje te doen kun je het hele object opbouwen.

Voor een 3d printer is belangrijk hoe groot het printbed is (voor de meesten FDM printers is deze 20x20x20cm) en tot welke temperatuur het bed en kop kan verwarmen. Dit laatste is van belang voor de materialen waarmee je dan kunt printen.

Beschikbare PLA kleuren bij TwenSpace

In TwenSpace hebben we de volgende 3d print materialen beschikbaar :

 • PLA in diverse kleuren (wit,zwart,grijs,bruin,blauw,groen,oranje,geel)
 • PETG in kleuren zwart & blauw.
 • TPU Flexibel filament met shore hardness van 95A. Alleen in wit beschikbaar.

Als je meer wilt weten : TwenSpace geeft ook een introductieworkshop 3d printen waar je meer kunt leren over 3d printen. Zie ook onze blog voor praktische tips.

Resin printen

Resin printen werk met een lichtgevoelige vloeistof te beschijnen waardoor de vloeistof uithardt. Bij TwenSpace maken we gebruik van een MSLA. Door middel van een LCD wordt een ‘masker’ gemaakt waarmee met een UV lamp de resin belicht wordt.

FDM vs resin printen

De keuze voor FDM of resin printen word vooral bepaald door hoe gedetailleerd je model is. Kleine gedetailleerde modellen zijn vooral geschikt voor de resin printer. Indien je wat groter model hebt wordt het al snel FDM printen.

Geschiedenis 3d printen

3d printen is al een 35 jaar oude techniek die sinds 1983 bestaat en in eerste instantie alleen in het bedrijfsleven gebruikt werd. Doordat in 2009 de belangrijkste patenten zijn vervallen, is er sindsdien een explosie van betaalbare (hobby) printers. De prijzen van de printers dalen nog steeds terwijl de mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid steeds beter word.

Diverse 3d technieken

Er zijn diverse technieken waarmee je kunt 3d printen. Bij TwenSpace maken we gebruik van FDM/FFF en resin printers, dus met gesmolten plastic (filament) toevoegen aan model. Dankzij de ontwikkelingen in dit gebied wordt het steeds eenvoudiger om (zelf) een 3d print te maken. De printers en gebruikte software worden steeds slimmer waardoor het voor de eindgebruiker eenvoudiger wordt.

Alle 3d technieken hebben gemeen dat een model laag voor laag wordt opgebouwd.

Andere 3d print technieken zijn :

 • SLA : Met vloeistof wordt (UV) licht in een bakje geschenen waardoor de vloeistof uithardt. Hiermee kun je erg gedetailleerde modellen maken.
 • MSLA : Variant op SLA waarbij een LCD display wordt gebruikt om een ‘masker’ voor de belichting te maken. Deze techniek wordt vooral gebruikt in de goedkope SLA printers die recentelijk de markt op komt.
 • SLS : In een bak poeder wordt met een laser de poeder aan elkaar gesmolten waardoor het model in het poeder ontstaat. Grootste voordeel is dat de poeder het model ondersteunt, je hebt dus geen steunmateriaal nodig. Met deze techniek kun je ook metaal printen.
 • PJP : Met een inkjet kop wordt speciaal materiaal geprint.

De meest gangbare materialen voor 3d printen zijn  :

 • PLA : Biologisch afbreekbaar en voedsel veilig. PLA is een eenvoudig te printen materiaal en in vele kleuren beschikbaar.
 • ABS : Beter geschikt voor functionele delen, lost op in aceton. Moeilijk om te printen erg gevoelig voor warpen.
 • ASA : Alternatief voor ABS, makkelijker te printen en UV resistent en net als ABS oplosbaar in aceton.
 • PETG : Makkelijker printbaar dan ABS met vergelijkbare stevigheid. Voedselveilig.
 • TPU : Flexibel filament, voelt als stevig rubber. Goed te printen met een printer met direct drive zoals de Prusa.